Rabobank biedt hulp met de Energiecoöperatiedesk

Nederland telt steeds meer energiecoöperaties: groepen (buurt)bewoners die de handen ineenslaan en actief aan de slag gaan met duurzame, lokale energie. Dat is goed nieuws! Energiecoöperaties vormen namelijk een belangrijke schakel in het verduurzamen van Nederland.

Als bankier van de energietransitie ondersteunt Rabobank steeds meer energiecoöperaties. Dat doen we niet alleen financieel, maar ook door het delen van kennis en ons netwerk. In Noord-Holland kun je met vragen terecht bij de Energiecoöperatiedesk. Eén duidelijk loket waar energiecoöperaties hun vragen kunnen stellen. Zo kunnen we de komst van nieuwe zonne- en windparken versnellen.

Wat is de Energiecoöperatiedesk?

Met hun kennis en kunde helpen de adviseurs van de desk initiatiefnemers (en coöperaties die toe zijn aan de volgende stap) op weg. Ben je net begonnen en wil je hulp bij het openen van een rekening of het afsluiten van een verzekering? Of ben je al zover dat je behoefte hebt aan financiering? Dan ben je bij onze collega’s van de Energiecoöperatiedesk aan het juiste adres. Zij hebben ook inzicht in nieuwe ontwikkelingen én zien welke stappen andere partijen zetten.

We helpen energiecoöperaties (verder) op weg, door:

Te helpen bij het openen van een rekening
Het bieden van financieringsmogelijkheden en verzekeringen
Het delen van kennis en inzichtenHet delen van een netwerk
Het organiseren van informatie- en inspiratiesessies
Door te verwijzen naar andere partijen

Meer weten? Neem contact met ons op.

Wat doen we nog meer?

Naast het informeren en adviseren van energiecoöperaties, biedt Rabobank ook financiële steun vanuit een soort fonds. De Rabo Ontwikkelbijdrage voor Energiecoöperaties. Bij veel energiecoöperaties is in de opstartfase geld nodig voor de ontwikkeling van hun projecten. Tegelijkertijd is er nog onvoldoende zekerheid om te kunnen financieren. Door een deel van onze winst in de ontwikkelbijdrage te stoppen, geven we coöperaties een zetje in hun opstartfase.”

Waarom ondersteunt Rabobank energiecoöperaties?

Als coöperatieve bank voelen wij ons betrokken bij de samenleving. Met de Energiecoöperatiedesk willen we bijdragen aan het versnellen van de energietransitie. Daarnaast sluiten we hiermee aan bij het klimaatakkoord: hierin is afgesproken dat bij opwekking van duurzame energie op land (zonneparken en windmolens) burgers voor minstens de helft moeten kunnen profiteren van het project.