Julianaplein-ellende begint nu echt: dit betekent het voor de spits

Drukte bij de Laan Corpus den Hoorn, maandagochtend

Drukte bij de Laan Corpus den Hoorn, maandagochtend© Marten Nauta/RTV Noord
Het oude Julianaplein is sinds afgelopen vrijdagavond definitief dicht. De werkzaamheden aan het nieuwe plein zijn intussen in volle gang: het betekent dat je op verschillende trajecten moet omrijden. Dat is te merken in de eerste maandagochtendspits, en een goede waarschuwing voor volgende spitsuren.
Volgens Bert Kramer van aannemer Combinatie Herepoort wordt de overlast de komende tijd groter dan de afgelopen weken. Om die reden wordt aangeraden om je reis langs of naar Stad niet met de auto te doen, maar met het openbaar vervoer of de fiets. Wil je toch met de auto, dan roept projectorganisatie Aanpak Ring Zuid je op om dat buiten de spits te doen.

Drukte op de afslag Groningen-Zuid, maandagochtend

Drukte op de afslag Groningen-Zuid, maandagochtend© Marten Nauta/RTV Noord

Maandagochtenddrukte

Het verkeer staat maandagochtend vast bij de afrit Groningen-Zuid, vanaf het tijdelijke Julianaplein. Sommige automobilisten kiezen ervoor om de afslag te verlaten en alsnog een andere route te kiezen.
‘Je ziet dat het ook druk is bij de Laan Corpus den Hoorn, de aansluiting tussen de A7 en de A28’, zegt Kramer. ‘Gisteren zagen we ook dat het bij de Stationsweg druk begon te worden. Dat zijn twee routes die door de stad gaan en die mensen vrij snel willen gebruiken. Maar het verkeer dat daar langs kan, is maar heel beperkt.’
Verslaggever Marten Nauta over de drukke ochtendspits:
Druk op de weg door afsluiting Julianaplein
Er staan ook files op een aantal wegen rond Stad, zoals tussen Peize en Hoogkerk op de N372 en tussen Zuidhorn en Hoogkerk op de N355.

Werkzaamheden bij het Julianaplein

Werkzaamheden bij het Julianaplein© Luuk Huisman

Hoogezand-Assen en Assen-Hoogezand

De komende vier weken kan je alleen over het tijdelijke Julianaplein rijden als je tussen Assen en Hoogezand of vice versa reist. Kom je uit de richting Drachten/Leek, of moet je daar juist naartoe? Dan moet je een andere route nemen.
Hoe kan ik omrijden?
Reis je tussen Drachten en Hoogezand? Dan raadt de projectorganisatie aan om de westelijke, noordelijke en oostelijke ringweg rond Groningen te nemen. Dat kost tien minuten tot een kwartier extra. Houd er rekening mee dat je op deze route met extra vertraging te maken kan krijgen als het druk is. Op sommige delen van de weg is maar één rijstrook beschikbaar.
Afhankelijk van je vertrekpunt en bestemming kan je ook via de N372 en de N386 rijden. Je verlaat dan bij Leek of Hoogkerk/Peize de A7, en rijdt via Vries en Zuidlaren richting Kolham, om daar de A7 weer op te gaan. Deze route kan je ook in omgekeerde richting nemen. Een probleem op deze route is wel dat er de komende tijd onderhoud wordt gepleegd aan een brug bij De Groeve: daardoor is er maar één rijstrook beschikbaar, wat tot files kan leiden.
Een andere optie is om via Assen en de N33 te rijden. Dat kost je alleen wel ongeveer twintig minuten meer, en bovendien rijd je extra kilometers.
Reis je tussen Drachten en Assen? Ook dan kan je via de N372 en de N386 reizen. Je mijdt dan de stad Groningen. Je kunt ook via Leek, Roden en Norg rijden: dan rijd je via de N372 en de N373.

 

Wat gebeurt er de komende weken?

Van 28 februari tot 28 maart werkt de aannemer onder andere aan de nieuwe, tijdelijke weg tussen de A28 en de N7 richting Drachten. Die tijdelijke weg ligt over het Noord-Willemskanaal.

Ook gaat de sloop van het oude Julianaplein verder. Zo worden asfalt en geluidsschermen weggehaald.

Julianapijn

Heb je last van de werkzaamheden? Maak dan een video, bijvoorbeeld met je dashcam of als je niet aan het rijden bent met je mobiele telefoon. Die kan je naar ons opsturen via julianapijn@rtvnoord.nl. Misschien zie je hem dan wel terug in één van onze uitzendingen.
Ook op Radio Noord besteden we aandacht aan de overlast die de werkzaamheden rond het plein met zich meebrengen. Wil je daar je ervaringen delen, bel of app dan naar 050-31 88 288.
In deze video leggen we uit wat er de komende tijd gebeurt rond het Julianaplein:
Dit bericht is aangevuld met de situatie op maandagochtend