Innovatiefestival Midden-Groningen

Uitnodiging officiële opening

 “Vliegende start Innovatiefestival Midden-Groningen op 11 oktober!”

We mogen dit cursusjaar gelukkig weer een innovatiefestival organiseren in de gemeente Midden-Groningen en dit evenement willen we op een bijzondere manier van start laten gaan.

Het Innovatiefestival Midden-Groningen is een samenwerkingsverband tussen de gemeente, het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs, Biblionet Groningen en het bedrijfsleven in de regio. Het doel van het evenement is basisschoolleerlingen van groep 8 te interesseren voor de mogelijkheden binnen de wereld van techniek, voor technische opleidingen en moderne vaardigheden.

Het festival bestaat dit jaar uit drie onderdelen:

  • Innovatie in de Praktijk:              11 t/m 15 oktober 2021
  • Innovatiewedstrijd:  25 oktober t/m 04 december 2021
  • Innovatiefestival:  11 december 2021

De officiële opening van het evenement zal op maandag 11 oktober a.s. om 09.00 uur plaatsvinden in de Spiegelzaal van het dr. Aletta Jacobs College aan de Laan van de Sport 4 in Hoogezand. We nodigen u van harte uit bij de vliegende start aanwezig te zijn.

Aan de openingshandeling is namelijk een challenge verbonden die zal plaatsvinden in de drone-arena van PIT (Passie in Techniek*). Wethouders Erik Drenth en José van Schie strijden als dronepiloten tegen elkaar en worden hierbij elk ondersteund door een team van zeven basisschoolleerlingen uit Midden-Groningen.

Na de officiële opening is er tijd om onder het genot van een kopje koffie met elkaar in gesprek te gaan in het PIE-lokaal van het Aletta.

Wij hopen u te ontmoeten op maandag 11 oktober 2021!

Met vriendelijke groet,

Commissie Innovatiefestival Midden-Groningen:

Loes Heeling namens de gemeente Midden-Groningen
Maik Hemrica namens het basisonderwijs in Midden-Groningen
Anneke Tiddens en Ida Buijs namens Biblionet Groningen
Ingrid Drenth, Rense Veenstra en Jolanda Klunder namens het dr. Aletta Jacobs College

Informatie innovatiefestival Midden-Groningen 2021

Leerlingen van groep 8 maken op enthousiaste en creatieve wijze kennis met de wereld van de techniek. Wat kun je allemaal worden als je dol bent op dingen ontwerpen, knutselen en/of bouwen? En hoe ziet een werkdag van iemand met een technisch beroep eruit? De leerlingen bezoeken een technisch bedrijf in de omgeving en worden vervolgens uitgedaagd om een creatieve oplossing te bedenken voor een specifiek technisch probleem.

 Het festival bestaat dit jaar uit drie onderdelen:

  • Innovatie in de Praktijk: 11 t/m15 oktober
  • Innovatiewedstrijd:                 25 oktober t/m 04 december
  • Innovatiefestival: 11 december

Innovatie in de Praktijk – 11 t/m 15 oktober 2021

Het programma bestrijkt voor elke basisschool één dag: de leerlingen volgen op de afdeling Techniek van het dr. Aletta Jacobs College verschillende workshops. De workshops worden gegeven door ervaren docenten, die daarbij worden ondersteund door leerlingen uit de bovenbouw techniek van het Aletta. De leerlingen krijgen hun werkstuk mee naar huis. Naast deelname aan de workshops gaan de kinderen op deze dag ook één bedrijf in de regio bezoeken. Hier krijgen ze een leuke rondleiding en kunnen ze opdrachtjes uitvoeren.

Innovatiewedstrijd – 25 oktober t/m 4 december 2021

Na de herfstvakantie krijgen de leerlingen een leuke uitdaging. Ze gaan een oplossing bedenken en maken voor een regionaal bedrijf n.a.v. een digitale bedrijfspresentatie. Dit doen ze met behulp van een game in de eigen klas. Deze game, te downloaden als app, is ontwikkeld door Biblionet Groningen.

De game zorgt ervoor dat leerlingen spelenderwijs alle stappen volgen die bij een ontwerpproces horen. De leerlingen krijgen via een filmpje een instructie waarbij ze worden aangemoedigd om elk level te voltooien. Dat gebeurt met zowel online als offline elementen. Uiteindelijk leidt het doorlopen van alle levels ertoe dat de scholieren tot een werkbaar product komen waarmee de uitdaging wordt opgelost. Het laatste level is het opnemen van een pitch over het product. Deze pitches leveren de scholen in voor de innovatiewedstrijd. De ontwerpen van de kinderen worden voorgelegd aan een vakjury. De bekendmaking is onderdeel van het programma van het Innovatiefestival op 11 december 2021.

Innovatiefestival – 11 december 2021

Het afsluitende Innovatiefestival vindt plaats van 10.00-17.00 uur in en rond het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand. Makers, instellingen en bedrijven laten zien dat techniek in alle beroepen een rol speelt. Jong en oud kunnen deelnemen aan diverse workshops en innovatieve concepten van bedrijven en makers bewonderen.