Groningen bereikbaar (update)

In deze update vind je de volgende artikelen:

* AFRIT HOOGKERK OP 29 NOVEMBER WEER OPEN / 18 NOVEMBER 2022

* DIT WEEKEND BUSSEN I.P.V. TREINEN TUSSEN GRONINGEN-VEENDAM/WINSCHOTEN/WEENER / 22 NOVEMBER 2022

* TWEE WEKEN WERKZAAMHEDEN TUSSEN ADUARD EN DEN HAM / 17 NOVEMBER 2022

* MEERDERE AFSLUITINGEN TEGELIJK? “HEEL VERVELEND, MAAR SOMS KAN HET GEWOON NIET ANDERS” / 17 NOVEMBER 2022

.

AFRIT HOOGKERK OP 29 NOVEMBER WEER OPEN

18 NOVEMBER 2022

Het renoveren van het viaduct boven de busbaan bij Hoogkerk duurt langer dan gepland. Daardoor blijft de A7-afrit Hoogkerk (35) voor verkeer vanuit Groningen langer dicht. De nieuwe planning is dat de afrit op dinsdagochtend 29 november om 06.00 uur open gaat.

De renovatie van het viaduct is begin september gestart. Omdat het viaduct onderdeel is van de afrit, moest deze tijdelijk dicht. De planning was dat de afrit op maandag 21 november open ging. De werkzaamheden duren echter langer dan verwacht, vanwege problemen met de levering van materialen.

Gevolgen voor het verkeer

Autoverkeer vanuit Groningen (A7) kan Hoogkerk bereiken door de afrit Westpoort (34) te nemen en direct daarna weer de oprit richting Groningen. Vanaf deze zijde is de afrit naar Hoogkerk wel open.

Tijdens de werkzaamheden kunnen fietsers, voetgangers en bussen gewoon onder het viaduct bij de busbaan door. Voor voetgangers en fietsers is een veilige doorgang gebouwd van containers. Fietsers moeten hierbij afstappen. Voor de bussen zijn verkeersregelaars ingezet.

Renovatie

Voor het renoveren van het viaduct was al extra tijd uitgetrokken omdat er schade was ontdekt in de bovenste laag van het viaduct (de druklaag). Dit was mogelijk nog een gevolg van een brand die in het verleden bij het viaduct heeft gewoed. Destijds is een deel van de druklaag vervangen, maar ook een deel niet. Het al vervangen gedeelte hoefde niet gerenoveerd te worden. De schades die ontdekt waren, hebben geen invloed gehad op de constructieve betrouwbaarheid van het viaduct.

Dit is een bericht van Aanpak Ring Zuid

DIT WEEKEND BUSSEN I.P.V. TREINEN TUSSEN GRONINGEN-VEENDAM/WINSCHOTEN/WEENER

22 NOVEMBER 2022

Op zaterdag 26 november en zondag 27 november rijden er geen treinen tussen Groningen en Veendam/Winschoten/Weener vanwege werkzaamheden aan het spoor. Arriva zet bussen in.

Gevolgen voor de treinreis

  • Er rijden stopbussen tussen Groningen-Veendam en Groningen-Weener.
  • Er rijden snelbussen tussen Groningen-Winschoten met een stop in Hoogezand-Sappemeer.
  • Reizigers moeten rekening houden met extra reistijd.
  • Het meenemen van fietsen in de bussen is niet mogelijk.

Werkzaamheden

ProRail is op het traject op meerder plekken bezig met het ballastgrind. Verder gaan ze bij Bad Nieuweschans bezig met een overweg. De treinvervangende halte in Bad Nieuweschans is verplaatst vanwege de afsluiting van de spoorwegovergang. Opstappen kan bij de kruising van de Hoofdstraat en de Europaweg.

Geldig vervoerbewijs

Reizigers die gebruikmaken van vervangend vervoer hebben een geldig vervoerbewijs nodig, zoals bijvoorbeeld een ov-chipkaart. Bij deze werkzaamheden check je in en uit zoals je dat gewend bent bij de in- en uitcheckpalen op het treinstation of bij de mobiele in- en uitcheckpalen.

Reisplanner

Arriva adviseert reizigers vooraf hun reis te plannen via de Arriva-app of in de reisplanner op www.arriva.nl, via OV-reisinformatie: 0900 – 9292 (€0,90 p.m.). De dienstregeling van de treinvervangende bussen is te vinden op de website van Arriva.

TWEE WEKEN WERKZAAMHEDEN TUSSEN ADUARD EN DEN HAM

17 NOVEMBER 2022

De provinciale weg N983 tussen Nieuwklap en Den Ham gaat twee weken dicht voor onderhoudswerkzaamheden. De werkzaamheden duren van maandag 21 november tot en met zaterdag 3 december. In die periode is de N983 afgesloten vanaf de op- en afritten van de Friesestraatweg (Nieuwklap) tot en met Den Ham. Fietsers en voetgangers kunnen tussen 21 en 28 november de werkzaamheden passeren.

Het autoverkeer wordt omgeleid via Winsum (N361) en de noordelijke ringweg van Groningen (N370). De omleidingsroute wordt met borden aangegeven.

Het gedeelte van de N983 wat afgesloten wordt en de omleiding
Het gedeelte van de N983 wat afgesloten wordt en de omleiding

Werkzaamheden

In deze periode worden er verschillende werkzaamheden gedaan. Er wordt gewerkt aan de versteviging van de bermen en het asfalt wordt waar nodig gerepareerd. Daarnaast gaat Rijkswaterstaat onderhoud uitvoeren aan de tafelbrug. Het doel van deze werkzaamheden is om het aantal storingen te verminderen. De brug staat gedurende deze periode open en is daardoor gestremd voor al het verkeer.

Afsluitingen

Vanwege de verschillende werkzaamheden zijn de afsluitingen in verschillende delen:

Maandag 21 november – zaterdag 3 december: N983 dicht voor autoverkeer tussen Nieuwklap en de brug Aduard
Maandag 21 november – maandag 28 november: N983 dicht voor autoverkeer tussen Den Ham en de brug Aduard
Maandag 28 november – zaterdag 3 december: Brug Aduard dicht voor alle verkeer

Lees hier het hele bericht van de provincie Groningen

MEERDERE AFSLUITINGEN TEGELIJK? “HEEL VERVELEND, MAAR SOMS KAN HET GEWOON NIET ANDERS”

17 NOVEMBER 2022

Soms zijn er in en om de stad meerdere afsluitingen en omleidingen tegelijkertijd. Waarom is dat nodig? Kan dat niet anders? En wat doet Groningen Bereikbaar om de stad toch zo goed mogelijk bereikbaar te houden? We legden deze vragen voor aan Hans Vissers, adviseur bereikbaarheid bij Groningen Bereikbaar. “We doen hard ons best de hinder zoveel mogelijk te beperken.”

Inderdaad, soms zijn er in de stad meerdere wegwerkzaamheden en afsluitingen tegelijk. Heel vervelend, maar het kan gewoon soms niet anders, zegt Hans. “Aanpak Ring Zuid loopt al vijf jaar en het duurt nog zeker twee jaar voordat het hele project afgerond is. Het is onmogelijk om zeven jaar lang allerlei andere werkzaamheden en projecten ‘on hold’ te zetten”, vertelt de adviseur. Hij wijst als voorbeeld op onderhoud aan rioleringen en gasleidingen, het aanleggen van een warmtenet of, zoals afgelopen week nog, het onderhoud aan het viaduct op de Hereweg. “Je kunt dat soort dingen niet jarenlang uitstellen.”

Operatie Julianaplein

Dat er in deze periode soms meerdere afsluitingen tegelijk zijn, heeft ook te maken met Operatie Julianaplein, afgelopen voorjaar. Vanwege de verwachte verkeershinder, en om een verkeersinfarct te voorkomen, waren er toen drie maanden lang geen andere afsluitingen in de stad. “Dat was dit voorjaar een bewuste keuze, om de overlast nog zoveel mogelijk te beperken. Maar het betekent wel dat we er niet aan ontkomen dat we deze periode een inhaalslag moeten maken.”

Gigantische puzzel

Het is aan Groningen Bereikbaar de taak alle werkzaamheden aan weg en spoor op elkaar af te stemmen. “Daar doen we ook hard ons best voor”, zegt Hans. Maar een gigantische puzzel is het wel. “We hebben niet alleen te maken met Aanpak Ring Zuid, maar ook met het project Spoorzone en werkzaamheden van partijen als de gemeente en nutsbedrijven. Het gaat om tientallen kleine en ook hele grote projecten bij elkaar. Dan is het echt puzzelen: wat kan er wel, wat kan er niet en welke wegafsluitingen kunnen er absoluut niet tegelijk?”

Verkeerslichten

Het maken van zo’n planning is al een behoorlijke klus. Een volgende uitdaging is het laten doorstromen van het verkeer, met zo min mogelijk vertraging. “Een belangrijk uitgangspunt bij een wegafsluiting is dat de gemiddelde vertraging niet meer dan 10 minuten extra mag zijn. Tegelijkertijd wil je ook dat de hulpdiensten en de bussen vlot kunnen doorrijden”, zegt Hans. Een van de troeven voor een goede doorstroming is bijvoorbeeld het aanpassen van de verkeerslichten, zodat het verkeer op omleidingsroutes langer groen licht krijgt. Maar het kan soms ook gebeuren dat ze juist langer op rood staan. “Soms voelt het daardoor misschien alsof je onnodig lang staat te wachten, maar dat heeft een reden: als je teveel verkeer doorlaat, staat het verderop juist weer vast.”

Omwonenden

Volgens Hans krijgt Groningen Bereikbaar nog wel eens de vraag waarom er niet vooral ‘s nachts gewerkt wordt, zodat het verkeer er overdag minder last van heeft. “Een begrijpelijke vraag, maar we hebben niet alleen te maken met weggebruikers maar ook met omwonenden. Werkzaamheden brengen vaak herrie met zich mee, dus daar zijn omwonenden dan ook niet blij mee.”

Check voor vertrek

Dé tip voor weggebruikers? Check voor vertrek. Hans: “De situatie op de weg verandert steeds; volg dus de actuele informatie over wegafsluitingen op groningenbereikbaar.nl. Minder auto’s betekent minder hinder, dat hebben we tijdens de pandemie wel gezien. Je kunt dus ook overwegen om op een andere manier te reizen en te werken. Werk thuis als het kan of begin wat later. En moet je toch op pad, neem dan eens vaker de fiets of e-bike of reis met het OV en fiets vanaf een P+R-terrein naar je bestemming. Dat is ook nog eens duurzaam. Of reis buiten de spits. Op onze website staan goede tips. Zo houden we Groningen zo goed mogelijk bereikbaar voor iedereen.”