Een veilig thuis voor elke medewerker

Vanuit de gemeente Midden-Groningen zijn we bezig om huiselijk geweld zoveel mogelijk te voorkomen en zo snel mogelijk te stoppen als het wel voorkomt. Dit lukt ons niet alleen. Daarom willen we ook organisaties informeren over de impact van huiselijk geweld.

Huiselijk geweld is een groot maatschappelijk probleem. Per jaar hebben naar schatting 200.000 mensen te maken met ernstig of herhaald huiselijk geweld.
Huiselijk geweld is geweld dat wordt gepleegd door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer. Dit kan lichamelijk, seksueel of emotioneel geweld zijn. Ongeveer 70% van de slachtoffers heeft een betaalde baan.

Wanneer het thuis niet veilig is heeft dit gevolgen voor het werk. Het uit zich in stress, concentratieproblemen, te laat komen en eerder weggaan, productieverlies, ziekteverzuim en uiteindelijk het verlies van werk of arbeidsongeschiktheid. Hieronder een aantal cijfers die het probleem duidelijk maken:

  • Huiselijk geweld kost werkgevers jaarlijks ongeveer 136 miljoen euro aan verzuim.
  • 50 tot 70% van de zieke werknemers mankeert medisch niets.
  • Huiselijk geweld is verantwoordelijk voor minstens 10% van het ziekteverzuim.
  • 54% van slachtoffers van huiselijk geweld mist 3 of meer werkdagen per maand.
  • 11% van de vrouwen maakte seksueel geweld door een partner of ex-partner mee.

Wat kunt u als werkgever doen?

Door alert te zijn op signalen van huiselijk geweld, kunt u in gesprek gaan met uw werknemer. U kunt vrijblijvend contact opnemen met Veilig Thuis voor advies en melding. Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar op 0800-2000 (gratis).

Om beter te kunnen signaleren kunt u de e-learning ‘Signaleren van huiselijk geweld bij werknemers’ via Augeo volgen (https://www.augeo.nl/nl-nl/bedrijfsleven/). Deze e-learning kost 20 euro exclusief BTW. In deze cursus leert u wat huiselijk geweld is, hoe u het kunt signaleren en hoe u het gesprek aan kunt gaan.

Als organisatie kunt u ook beleid opstellen rondom het aanpakken van huiselijk geweld. De gemeente Rotterdam heeft hiervoor samen met Augeo een toolkit ontwikkeld die gratis is te downloaden via https://www.rotterdam.nl/veilig-op-het-werk.