120-jarig jubileum Hotel Faber

Prachtig stuk van Louis van Kelckhoven over het 120-jarig jubileum Hotel Faber!

Vandaag begint de feestweek rond 120 jaar Hotel Faber in Hoogezand. ‘120-jarige in tranen’, zette Frank Faber boven het persbericht vanwege alle coronamaatregelen. Maar het zijn ook tranen van trots. Het succes van Hotel Faber; geen familiehotel, wel een familiebedrijf.

Wel even aanbellen. Wat?! Aanbellen bij Hotel Faber in Hoogezand? ‘Het betere middenklasse hotel, met een tikje luxe en een hartverwarmende gastvrijheid?’ Waar al 120 jaar ‘al het fijne onder één dak’ wordt aangeboden. Waar Youp van ’t Hek, zo schreef hij in het gastenboek, de lekkerste hazenpeper ooit at en Brigitte Kaandorp op één oor lag?

De feestweek rond 120 jaar Hotel Faber begint vandaag. Erg feestelijk wordt het niet, de beperkte terrasopening met ingang van woensdag is een doekje voor het bloeden. ‘120-jarige in tranen’, zette Frank Faber boven het persbericht. Tranen omdat alle verenigingen, serviceclubs en zakelijke klanten al een jaar weg moeten blijven uit wat zij ook zien als hun tweede huis.

Maar de tranen van de 120-jarige zijn ook tranen van trots. Het succes van Hotel Faber, geen familiehotel, wel een familiebedrijf, wordt door de vierde generatie hotelier Frank Faber (1973) verklaard door de persoonlijke aandacht die hij en de medewerkers hebben voor de klanten. ,,Wij zijn kleinschalig, hebben binnen het bedrijf korte lijnen en daardoor aandacht voor onze klanten. ‘De vent maakt de tent’, zeggen ze dan in de horeca. Mensen voelen zich hier thuis.’’

120 jaar Faber brengt herinneringen boven aan de viering van 100 jaar Hotel Faber in 2001. Gevierd met een gigantische open dag, met een op 200 vierkante meter tafel uitgestalde fototentoonstelling. Rijdend militair materieel en rondritjes met een authentieke Heinekenbierwagen. De aanvraag voor het predicaat koninklijke werd te laat ingediend. ,,Wellicht iets in opmaat naar het 125-jarig jubileum in 2026.’’ Een gemis bij de feestelijkheden is de afwezigheid van Franks beide ouders. Zij overleden 14 jaar geleden binnen een jaar na elkaar; zijn vader was 67, zijn moeder overleed op 64-jarige leeftijd.

Op 17 maart 1726 kocht Hugo ter Spill voor 1300 Carolusgulden de behuizing met heemstede en hof en twee koeweiden aan de Heerenweg, pal tegenover de Hoogezandsterbrug. De Hagenees Ter Spill was getrouwd met de Groningse boerendochter Jantje Boelema. Het stel begon een herberg. De koopsom was geleend van de Groninger brouwer J. Vos en zolang dat niet was terugbetaald, was Ter Spill verplicht zijn bier af te nemen van de Groninger Kluin.

Op 11 november 1808 vergaderde in Het Posthuis voor het eerst de gemeenteraad van Hoogezand. Naast gemeentehuis was Het Posthuis ook rechtbank. Executies werden voor het oog van het toegestroomde volk voltrokken. In 1879 verhuisde het kantongerecht, zoals dat inmiddels was gaan heten, naar Zuidbroek.

Dat alles was verleden tijd toen Marten Cornelis Faber op 30 april 1901 de koopacte tekende van Hotel Roelfsema/logement Het Posthuis. Strategisch gelegen aan de route van Groningen naar het Duitse Aschendorf en waar de paarden voor de postkoets werden gewisseld.

Met de bouw van een concertzaal door de eerste generatie Faber, in 1910, werd een grote stap gezet naar de moderne tijd. Twee jaar later opende Faber de eerste Hoogezandster bioscoop; ‘de kinematograph, aangedreven door een locomobiel en dynamo’. Waar de buren bezwaar tegen maakten; zij waren bang voor geluidsoverlast als gevolg van de dieselmotor die de voor de stroom benodigde generator aandreef.

In 1928 aanschouwde Prins Hendrik vanaf het bordes van Hotel Faber het defilé ter gelegenheid van de viering van 300 jaar Hoogezand en Sappemeer. Personeel van plaatselijke bedrijven kreeg daar bij hoge uitzondering een vrije middag voor.

De bloeiperiode van Faber voor amusement en grote bedrijfsfeesten waren de jaren dertig. Snip en Snap (Willy Walden stuurde Hendrik Jan (Henk) Faber in 1946 een bedankbrief voor de gestuurde voedselpakketten), Eddy Christiani, Wim Sonneveld, Willy Alberti, The Ramblers en het militaire dansorkest van de Johan Willem Friso Kapel, The Rhythm Instructors: ‘Swingen verboden!’

Van de tweede generatie Faber, Hendrik Jan (Henk), vertelt de overlevering dat hij bij dans- en feestavonden bij de deur stond. Hij was lid van de ‘Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties in Nederland’ en wilde er een nette zaak van hebben. Wie van de mannen geen das voor had, kon rechtsomkeert maken.

Na de Tweede Wereldoorlog bleef Hotel Faber een belangrijk podium voor professionele- en amateurartiesten, zoals voor de plaatselijke operettevereniging Pro Burletta. Imca Marina had er haar allereerste optreden. Seth Gaaikema en André van Duijn stonden er op de planken. Ver daarvoor, in 1823, verbleven schrijver Jacob van Lennep en zijn metgezel Dirk van Hogendorp er tijdens hun voetreis door Nederland ‘en sliepen er zeer goed in de ruime vertrekken’.

Meer recent was het bezoek van komiek Jochem Myer. Die wilde voor zijn optreden in Hoogezand, een tip van vriend Bert Visscher, het ‘oude podium’ van Hotel Faber zien. ,,De coulissen, de trekstangen; de sfeer en entourage van vroeger’’, zegt Faber. ,,Dat spreekt artiesten nog altijd aan.’’

Toen Myer na zijn optreden in Kielzog terugkwam in het hotel, vroeg hij Frank Faber of er beneden misschien nog een biertje gedronken kon worden. ,,Het werd een heel geanimeerd gesprek. Door zijn biologiestudie in Groningen wist Myer heel veel van Hoogezand en omgeving. Het was een heel spontaan gesprek. Het bleef nog lang onrustig in de gelagkamer’’, blikt Frank Faber nagenietend terug.

In de jaren zeventig, toen mensen massaal thuis voor de televisie gingen zitten en Hoogezand-Sappemeer met Het Kielzog een eigen theater kreeg, verschoof de focus binnen het familiebedrijf naar de zakelijke markt. Naast artiesten van naam en faam, ligt de nadruk op het overnachten van zakelijke reizigers op één van de achttien kamers (sinds kort allemaal voorzien van airconditioning), maar ook naar iets geheel nieuws: catering.

Dat laatste heeft de keuken van Faber het voorbije jaar in bedrijf gehouden. Hotelovernachtingen mochten, maar gasten moesten op de kamer eten. Daarnaast zijn er afhaal- en bezorgmaaltijden. De komende vier weken heeft Faber wekelijks een schotel in de aanbieding voor 12 euro, af te halen dan wel thuisbezorgd. In dezelfde tijdspanne wordt 12 euro korting op een mixed grill voor twee personen gegeven. Wie zijn of haar adresgegevens achterlaat, maakt na vier weken kans op één van de drie dinerbonnen ter waarde van 120 euro. Getrokken door de notaris.

,,Het is druk, maar rustig geweest’’, placht Frank Faber dan te zeggen. Alles onder controle. Nu dat virus nog en op naar 125 jaar Hotel Faber in Hoogezand.

Dit verhaal kwam mede tot stand door medewerking van de Historische Vereniging Hoogezand-Sappemeer.